STRIJD

2021   Beeldend muziektheater

Een komische voorstelling op wetenschappelijke basis in de stijl van ‘Welkom bij de Romeinen’ en als vervolg op De Balts. Flexibel opgezet, voor speelbeurten op diverse podia, zowel binnen als buiten. Een ode aan de schoonheid van onderlinge strijd en het plezier van het kijken naar een dier.

Mirthe en Tim gaan op de vloer de strijd met elkaar aan. Via de fascinerende fauna vieren ze het conflict. Want zonder strijd is er ook geen liefde.

Met STRIJD bouwen Mirthe Dokter en Tim Hammer voort op de door hun gevonden inspiratie in het dierenrijk. In 2016 maakten ze De Balts, een komische voorstelling over baltsgedrag die o.a. speelde op Oerol, Zwarte Cross, Boze Wolf, Noorderzon en op het PopArts festival. 

Als mens, kunstenaar, muzikant en theatermakers zijn wij gefascineerd door dierlijk gedrag. 

’s Avonds als we samen thuis zijn kijken we allerhande natuurdocumentaires. Op zoek naar het inspirerende, superslimme maar instinctieve gedrag van dieren. We proberen dit echt te begrijpen. Niet op een rationele manier, maar instinctief. Wat zijn nou eigenlijk de overkoepelende regels waar wij ook als mens aan gebonden zijn? Hoe kunnen wij leren van de dieren? 

 

Dit keer nemen ze de vechtlust van het dierrenrijk onder de loep. Er zijn strijdende herten, stoeiende leeuwen, bijtende honden en krabbende katten. Wie ooit beeldmateriaal heeft gezien van vechtende giraffen weet dat zelfs bij deze gracieuze grazers een knetterende strijd gevoerd wordt. Of wat dacht je van de Chimpansee, onze primaat-collega, die als commandotroepen in stilte de buren belagen. Ze moorden gericht, en eten het slachtoffer met elkaar op. Zelfs onder het pluis van de schattige koala zit een agressieve schreeuwer. 

 

Bij Mirthe en Tim roept dit vragen op. Zit Strijd ‘in de aard van het beestje’? Ook in een relatie lijkt conflict soms onvermijdelijk. Mirthe en Tim gaan op de vloer de strijd met elkaar aan. Via de fascinerende fauna vieren ze het conflict. Want zonder strijd is er ook geen liefde. 

DE AANKOMST, DE ANGST EN DE KENNISMAKING

en fr